steag Romania   steag UK
logo La Conac Horezu
Facebook  Twitter  Youtube
Manastirea Arnota Manastirea Bistrita Manastirea Hurezi Manastirea Polovragi Manastirea Govora Manastirea Dintr-un Lemn Manastirea Surpatele Manastirea Cozia Muzeul Trovantilor Cule Maldaresti Festivalul Invartita Dorului Targul ceramicii populare romanesti Cocosul de Hurez Fagurele de Aur

Atractii Turistice Horezu

Va prezentam in continuare cateva obiective turistice importante ale zonei Horezu:


MANASTIRI - Zona Horezu

Manastirea Arnota, ctitorita de Matei Basarab in 1633, este o frumoasa manastire de maici, care, prin pictura, arhitectura si sculptura sa, poate fi considerata unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.

Manastirea Bistrita, ctitorie a boierilor Craiovesti Manastirea Bistrita, cu hramul "Adormirea Maicii Domunului" dateaza din jurul anului 1490.

Manastirea Hurezi este situata in partea de nord a judetului Valcea, pe drumul national DN 67 Rm. Valcea-Targu Jiu, la poalele muntilor Capatanii fiind considerata ca cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru "stilul brancovenesc".

Manastirea Polovragi este situata la poalele muntelui Piatra Polovragilor pe soseaua Tg. Jiu - Rm. Valcea in apropierea Pesterii Polovragi si a Cheilor Oltetului.

Manastirea Govora este situata la 6 km de Baile Govora, langa comuna Mihaiesti. Este manastire de maici cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Manastirea Dintr-un Lemn este situata la 12 km nord de orasul Babeni, in comuna Francesti. Traditia locului spune ca ar fi fost ridicata in secolul al XVI-lea folosindu-se lemnul unui singur stejar.

Manastirea Surpatele cu hramul "Sfanta Treime", se afla situata in comuna Frincesti, satul Surpatele, judetul Valcea, la 12 km de gara Babeni si la 3 km de manastirea "Dintr-un Lemn".

Manastirea Stanisoara este situata in zona localitatii Calimanesti, la poalele masivului Cozia. Intregul asezamant monahal se afla intr-un cadru natural linistit, inconjurat de frumuseti naturale ispititoare.

Manastirea Cozia este situata pe malul drept al Oltului la 22 km de Ramnicu Valcea si 75 km de Sibiu. Zidita intre anii 1386-1388 si 1393 aceasta manastire este una din cele mai importante ctitorii ale Voievodului Mircea cel Batran. Initial a fost cunoscuta sub numele de Manastirea Nucet, fiind cladita intr-o regiune prielnica pentru cresterea nucilor. Numele de Cozia l-a primit mai tarziu, dupa muntele din vecinatate.SCHITURI - Zona Horezu

Schitul Patrunsa este situat in comuna Barbatesti, la poalele Muntelui Buila. A fost construit in 1740 de catre Episcopul Climent al Ramnicului.

Schitul Papusa se afla in apropierea Manastirii Bistrita, in Comuna Costesti. Schitul poate fi vazut foarte bine de pe poteca ce duce la Pestera Liliecilor - Pestera Sfantului Grigore Decapolitul.

Schitul Pahomie este situat in comuna Barbatesti, langa Baile Olanesti. Ultima parte a traseului este drum forestier accesibil mijloacelor auto, pana la Izvorul Frumos.

Biserica 44 de Izvoare - "Schitul de sub Piatra" - este situata in satul Pietreni, la extremitatea nord-vestica a acestuia, si la poalele Muntilor Buila-Vanturarita,fiind inconjurata de codrii seculari si livezi de pruni si meri. Biserica se afla pe malul stang al raului Costesti, la iesirea acestuia din Cheile cu acelasi nume.PESTERI - Zona Horezu

Peștera Polovragi are o lungime (până în prezent cercetată) de 11 km. Traseul vizitabil pentru turiști este de aprox. 800 m. Acest traseu este parțial iluminat.

Peștera Muierii a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, peștera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, foarte mulți copii și femei, de unde i se trage și numele. Este prima peșteră electrificată din România.

In amonte pe Cheile Bistritei se mai afla o pestera, Pestera Ursilor, la 500-600 de m de intrarea in chei, pe partea stanga la urcare, cu o lungime vizitabila de 600-700 de m, impresionanta prin inaltimea tavanului si fisurile prin care se strecoara galeria. Nu este electrificata si nici explorata in totalitate.

Pestera Liliecilor sau Pestera lui Grigore Decapolitul, se gaseste la 250 de m de Manastirea Bistrita, pe versantul drept al Cheilor Bistritei, la o altitudine de 850 m si 60 de m fata de vale. Pestera a fost cunoscuta si locuita de pustnici in Evul Mediu.CHEI - Zona Horezu

Cheile Oltetului, avand lungimea de 2 km, au fost sapate in Muntii Capatanii de apa Oltetului. In aceste chei se afla Pestera Polovragi unde conform legendelor ar fi trait Zamolxe - zeul geto-dacilor.

Cheile Bistriței (1200m lungime) sunt cele mai înguste chei în calcare din România fiind declarate rezervație naturală.DE VIZITAT - Zona Horezu

Muzeul Trovanților - Trovantii sau pietrele care cresc se gasesc in satul Costesti. In "Muzeul trovantilor" se gasesc cateva pietre uriase, cu dimensiuni cuprinse intre 6 si 10 metri.

Culele Duca si Greceanu - Culele sunt case boieresti fortificate. Numele provine de la turcescul kule care inseamna turn. Culele Duca si Greceanu se gasesc in comuna Maldaresti. Tot aici se gaseste si casa memoriala I. G. Duca.TARGURI si FESTIVALURI - Zona Horezu

Ceramica de Horezu - Zona Horezu este cunoscuta ca un vechi centru de ceramica populara. Ceramica de Horezu este realizata folosind mijloace traditionale: roata olarului, cuptoare orizontale pe lemne, obiecte de finisat traditionale.

Festivalul Invartita Dorului se desfasoara in fiecare an in a treia saptamana din luna iunie in comuna Vaideeni si dureaza trei zile. Aici se poate urmari festivalul folcloric sustinut de ansambluri artistice din diferite zone ale tarii si o parada a porului popular pastoresc.

Statiunea montana Rânca este o statiune in plina dezvoltare situata la altitudinea de 1600 m. Atractiile principale sunt cele doua partii de schi situate pe Muntele Cornesu.

Targul ceramicii populare romanesti "Cocosul de Hurez" se organizeaza in fiecare an in prima saptamana a lunii iunie. Evenimentul se desfasoara pe platoul "stejari", dureaza trei zile si aduce la Horezu cei mai mari mesteri olari sositi din toate centrele tarii.

"Fagurele de aur" sarbatoare nationala a apicultorilor, se desfasoara in a doua saptamana din iunie si dureaza doua zile in comuma Tomsani.

"Braul de aur" sezatoare si concurs de creatie, este organizat in ziua de Sf. Ilie pe 20 iulie in satul Barbatesti.

Targul international al tiganilor are loc pe data de 8 septembrie in satul Bistrita, comuna Costesti

Festivalul Eco-Etno-Folk-Film se organizeaza la inceputul lunii septembrie la Casa de Cultura Dinu Sararu din Slatioara si sunt premiate productii cinematografice de scurt metraj pe teme ecologice, etnologice si folclorice.

 
1 Decembrie Horezu
SA SARBATORIM ZIUA NATIONALA A ROMANIEI IMPREUNA! »»»
Craciun Horezu
SARBATOAREA NASTERII DOMNULUI CU ZAPADA SI COZONAC »»»
Noiembrie Horezu
VACANTA CELOR MICI INTR-UN LOC SPECIAL! »»»
0723.647.071
sau faceti acum o
REZERVARE